Comunicat de presa Bergamo

Printeaza Pagina Printeaza Pagina

Microregiuni față în față

20.02.2024

                                                 COMUNICAT DE PRESĂ

GAL-uri din Transilvania la un eveniment internațional la BergamoAgri Travel and Slow Travel Expo (ATEST)

Cinci Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din județele Cluj și Bihor au întreprins o călătorie de explorare la Bergamo, Italia, pentru a căuta inspirație și soluții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților lor. Această vizită de lucru face parte din proiectul de cooperare “Microregiuni Față în Față”, care își propune să consolideze relațiile interregionale și să promoveze dezvoltarea unitară a teritoriilor implicate.

În perioada 15-18 februarie, reprezentanții a cinci GAL-uri partenere – GAL Someș Transilvan, GAL Crișul Negru, GAL Someș-Nadăș, GAL Poarta Apusenilor și GAL Câmpia Transilvaniei – au participat la o serie de evenimente și întâlniri în Bergamo. Această experiență a fost o oportunitate deosebită pentru schimbul de cunoștințe și bune practici între GAL-urile din România și cele din Italia.

În prima zi a programului, participanții au asistat la deschiderea oficială a unei conferințe despre turism și teritoriu, unde au avut ocazia să asculte prezentări despre provocările actuale și perspectivele de dezvoltare în domeniul turismului rural. De asemenea, au participat la un panel de discuții despre dimensiunile regionale ale turismului rural și rolul său în dezvoltarea teritoriilor.

A doua zi a fost dedicată vizitării unor proiecte de succes, în două orașe montane din districtul Bergamo: Ardesio și Clusone. În cadrul întâlnirilor cu autoritățile locale și reprezentanții GAL-urilor din Bergamo, participanții români au prezentat activitățile și punctele de interes ale GAL-urilor lor și au explorat posibilități de colaborare în domenii comune.

Cărhaț Aurel-Emil, președintele GAL Someș Transilvan, a subliniat importanța acestui schimb intercultural: “Participarea la evenimentul internațional Agri Travel and Slow Travel Expo (ATEST), o expoziție internațională dedicată turismului rural, a constituit o oportunitate valoroasă de schimb de experință și idei cu experții altor GAL-uri care implementează proiecte prin axa LEADER. Cooperarea internațională contribuie la promovarea dezvoltării rurale și la identificarea de soluții inovative care să aducă valoare adăugată teritoriilor fiecărui GAL. Dezvoltarea rurală durabilă trebuie privită ca rezultat al dezvoltării durabile a tuturor entităților care își desfășoară activitatea în teritoriu”.

Proiectul „Microregiuni față în față” este implementat în perioada 2023-2025, finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Mai multe informații găsiți pe https://www.facebook.com/microregiunifatainfata/ sau puteți solicita informații suplimentare la adresa de e-mail galsomestransilvan@yahoo.com.