Participare la eveniment internațional în cadrul proiectului de cooperare ”Microregiuni față în față

Printeaza Pagina Printeaza Pagina

În perioada 15-18 februarie 2024 am avut onoarea și oportunitatea să participăm la un schimb de experiență în cadrul proiectului de cooperare ”Microregiuni față în față”, cu un parteneriat între 5 GAL-uri: GAL Crișul Negru, GAL Câmpia Transilvaniei, GAL Poarta Apusenilor, GAL Someș Nadăș și GAL Someș Transilvan.
64 de reprezentanți ai primăriilor / partenerilor din cele 5 GAL-uri, respectiv experți de proiect, s-au deplasat la Bergamo (Italia) pentru un schimb de experiență și de bune practici la un eveniment internațional, respectiv la GAL-uri din zona Bergamo.

În data de 16 februarie am participat la prima zi a evenimentului internațional Agri Travel and Slow Travel Expo (ATEST), dedicată turismului rural în incinta spațiului de expoziție Fiera di Bergamo. Nu doar că am ascultat prezentările panel în cadrul conferinței „Turism și Teritoriu: noile provocări”, respectiv Rural&Slow – Dimensiunile regionale ale turismului rural. Dezvoltarea rurală prin turism local”, ci am avut ocazia să punem întrebări și să dezbatem subiecte diferite și comune, sau chiar să dobândim cunoștințe specifice, care subliniază fie diferențe, discrepanțe, fie asemănări, ele pot fi benefice în dezvoltarea microregională, cea mai importantă preocupare a Asociației GAL Someș Transilvan.

Am vizitat și expoziția în cadrul acestui eveniment, în care standurile au fost animate de producători locali, agenții de turism, reprezentanți din sectorul public și privat. Aici am avut ocazia să analizăm de aproape modalități de valorificare a specificului local: fie el produs local precum cașurile, uleiul de măsline sau chiar făina de mălai, fie o experiență locală, precum drumețiile în zona montană sau prezentarea patrimoniului construit. Am văzut soluții frumoase, inedite de prezentare a specificului local, dar am avut timp la dispoziție și pentru socializare și networking.

În data de 17 februarie am pornit la un drum de aproximativ 50 de minute, în zona montană din regiunea Bergamo. Am cunoscut exemple de bună practică legate de turismul local, activitatea GAL-urilor din zona respectivă. S-au prezentat proiecte derulate în districtul Bergamo: localitățile Ardesio, Onore și San Pellegrino, “Zonele rurale și montane, valorificarea experiențelor locale și europene”, proiectul ”Cele mai frumoase orașe din Italia: cazuri în districtul Bergamo (Clusone, Cornello del Tasso, Gromo, Lovere)”.

Gazdele noastre (GAL Presolana și Bergamo Lakes, GAL Valle Brembana, GAL Bergamo Hills) au fost extraordinari, deschiși la întrebările noastre multe și diverse, am avut șansa să privim după culisele altor organizații care ne pot trasa drumuri pe care am putea porni și noi pentru un mediu rural rezilient, dezvoltat, echilibrat.
Ne-am întors în data de 18 februarie, încărcați cu experiențe pe cinste, atât personale cât și profesionale. Ne-am cunoscut între noi în acest grup mare de 64 de persoane, ceea ce ne va ajuta mult în implementarea proiectului, derularea activităților în cadrul proiectului.
Cu toții am adus cu noi exemple de urmat și de implementat la noi acasă.