ÎNTÂLNIRE COOPERARE

Printeaza Pagina Printeaza Pagina

Vineri 25.05.2012 prin intermediul Centrului Cultural Francez Cluj am primit vizita dl. Erwann Verdier în vederea stabilirii unei potențiale colaborări între GAL-ul local SOMEȘ TRANSILVAN și GAL-ului PAYS VICHY-AUVERGNE, din Franța.

GAL-ul Pays Vichy-Auvergne este format din 163 de comune, având 160 000 de locuitori și o suprafață de 2300 km², fiind situat între 2 județe (Allier și Puy-de-Dôme) în Regiunea Auvergne (centrul Franței). Teritoriul Vichy-Auvergne este situat în jurul orașelului Vichy având un relief format din câmpie în sud, coline în partea centrală și nordică, o vale turistică la Vest și o zonă montană cu altitudini de 1100-1200 m la Est. Principalele obiective ale acestui GAL sunt:

1.Valorificarea și protecția mediului înconjurător;

2. Valorificarea produselor locale cu filierele scurte de desfacere;

3. Valorificarea și conservarea patrimoniului;

4. Promovarea culturii;

5. Promovarea și valorificarea turismului;

6. Cooperare internatională.

Întâlnirea a vizat identificarea unor puncte comune de dezvoltare rurală prin cooperare, luând în considerare obiectivele din Planul de Dezvoltare Locală, prioritățile operaționale și similaritățile specificului local al celor două zone Someș Transilvan și Vichy Auvergne. Discuțiile cu dl. Erwann au condus la identificarea unor posibilități de cooperare în domeniul patrimoniului cultural (în special promovarea castelelor, bisericilor, acestea fiind specifice ambelor zone), dar și în domeniul turismului, urmând ca alte posibilități de cooperare să fie indentificate ca urmare a elaborării ghidului pe măsura de cooperare. Oaspeţii noştrii au fost invitați la o scurtă vizită la Castelul Banffy din localitatea Bonțida,  avîndu-l ca și ghid pe domnul viceprimar al comunei Bonțida Gruz Istvan. De asemenea ne-am deplasat şi în satul Răscruci, unde am vizitat Muzeul Etnografic Kallos Zoltan şi Internatul pentru preşcolari şi elevi cu clasele I-IV.

Sperăm ca acest prim contact cu un GAL din afara țării să se materializeze prin acțiuni concrete de cooperare având în vedere că am stabilit o legătură cu acesta, iar primele idei au fost deja schimbate, și să avem posibilitatea cooperării și cu alte GAL-uri din Uniunea Europeană.