LEADER 2023-2027
Printeaza PaginaȘedințe de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului
INTERVENȚIA FSE+
Asociația GAL Someș Transilvan, prin implementarea strategiei de dezvoltare locală 2023-2027 multifond își propune promovarea integrării sociale a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, inclusiv a celor mai defavorizate persoane și a copiilor, prin intervenția FSE+.
Cu această ocazie invităm reprezentanții școlilor, ONG-urilor, a parohiilor și toate persoanele din teritoriu, interesate de această temă la o ședință de informare și la discuții aplicate, legat de intervenția FSE+.
Unde? La Școala Gimnazială Alexandru Vaida-Voevod Bobâlna
Când? Duminica, 15 decembrie 2025, orele 11:00
Eveniment dedicat copiilor din teritoriul GAL Someș Transilvan
”Magia Crăciunului – Dulcele Ecou al Colindelor” se desfășoară la Bobâlna: un eveniment magic în cadrul căreia se organizează a IV-a ediție a festivalului de colinde, ce va avea loc pe 15 decembrie 2024, în incinta Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din localitate. Asociația GAL Someș Transilvan, în calitate de coorganizator, colaborează direct cu toate școlile din teritoriu, invitând să participe cu câte un grup de colindători la evenimentul sus numit. Un spectacol de colinde organizat de Crăciun pentru copii din mediul rural este experiență pentru revitalizarea tradițiilor care să aducă bucurie și să creeze o comunitate socială mai implicată și cu scopul de a sprijini copiii vulnerabili din teritoriu.
Acest eveniment este dedicat copiilor din întreg teritoriu, atât ca și participanți la spectacolul de colinde cât și ca participanți ai evenimentului. În cadrul acestui eveniment este amenajat un colț social denumit ,,FĂ RAI DIN CE AI”, cu ateliere pentru copii care vor modela și picta, vor avea creații de ornamente pentru brazii de Crăciun, atelier de cusut și alte surprize. Tot cu această ocazie se desfășoară și un târg al producătorilor locali.
Târg de produse locale și spectacol de colinde la Bobâlna
Și în acest an ne alăturăm Moșului și a spiridușilor, și vă invităm să vă bucurați alături de noi de Magia Crăciunului la Bobâlna. Vom fi prezenți cu producători din Ținutul Fluturelui Albastru, cu multe-multe bunătăți și daruri alese pentru sărbători. Sufletele noastre se vor lumina cu siguranță de la spectacolul-concurs de colinde, la care am invitat grupuri de elevi din școlile din teritoriu.
Ședințe de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului
INTERVENȚIA SMART VILLAGE
Căutăm împreună soluții inovatoare pentru provocări locale!
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, în colaborare cu GAL Someș Transilvan, lansează un Living Lab pentru elaborarea unei strategii pilot Smart Village pentru comuna Bonțida. Living Lab este un spațiu de învățare experiențială și co-inovare, unde studenții și profesorii lucrează împreună cu comunitatea locală pentru a dezvolta soluții creative la probleme reale, utilizând tehnici de design thinking și gândire participativă.
Conceptul de Smart Village presupune implementarea de soluții inovatoare, pentru a răspunde provocărilor comunităților rurale, promovând dezvoltarea sustenabilă, colaborarea și cooperarea prin implicarea activă a localnicilor. Strategia pentru Bonțida va fi creată în cadrul unui proces participativ, care valorifică nevoile și oportunitățile locale, utilizând resursele și ghidurile disponibile la nivel european pentru transformarea satelor în comunități inteligente.
Această inițiativă, derulată în perioada noiembrie 2024 – mai 2025 are ca scop nu doar dezvoltarea unei metodologii replicabile pentru alte comunități din teritoriul GAL, ci și formarea unei generații de profesioniști capabili să contribuie la viitorul satelor inteligente prin inovare și colaborare.
Înscriere prin următorul formular: https://forms.gle/MtJLjqoDy6F1LYda8
Ședințe de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului
Haideți să ne întâlnim,
– să vă povestim despre Strategia de Dezvoltare Locală a GAL Someș Transilvan,
– să discutăm despre oportunități de finanțare,
– să trasăm împreună idei de proiecte pentru viitorul nostru comun.
Vă așteptăm în data de
21 noiembrie de la
10:00 la Căminul cultural mic din Borșa
14:00 la After School Ștefan Emilian din Bonțida
22 noiembrie de la
11:00 la Căminul Cultural din Apahida
15:00 la Căminul Cultural din Vultureni
27 noiembrie de la
10:00 la Sala festivă din MINTIU GHERLII
28 noiembrie de la
10:00 la Căminul Cultural din SIC/SZÉK
Ședințe de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului
Dragă Comunitate locală din Chidea!
Venim la voi sâmbătă, 23 noiembrie, la orele 16:00 pentru a vă prezenta Strategia de Dezvoltare Locală 2023-2027 a teritoriului.
Mulțumim pentru invitație! Întotdeauna e o mare bucurie pentru noi când vedem comunități locale unite, cu inițiative, care subliniază relevanța și pun în practică exact unul dintre cele mai importante principii al programului LEADER: ”organizarea de jos în sus”. Comunitățile locale sunt motorul dezvoltării rurale, iar noi avem încredere în ele și încercăm să le oferim sprijin aplicat pe nevoile locale.
Newsletter august – octombrie 2024
Ședințe de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului
Vă invităm în data de 31 octombrie 2024 de la orele
- 08:30 la sediul Primǎriei Iclod
- 11:00 la sediul Primăriei Jucu
la o ședință de informare și animare privind STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a teritoriului pentru perioada 2023-2027! Haideți să trasăm #împreună o cale de dezvoltare microregională, pentru noi toți!
Anunț lansare proiect ”Sunt tânăr și trăiesc într-un mediu rural valoros!”
Cine poate participa? Acest program se adresează elevilor din Ținutul Fluturelui Albastru – teritoriul GAL Someș Transilvan (comunele Apahida, Aluniș, Bonțida, Bobâlna, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni) cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani. Se includ pentru înscriere și acei tineri care își urmează programul educațional la Cluj-Napoca, Gherla sau Dej, dar locuiesc în teritoriu, fac naveta zilnică / săptămânală, sau au bunici în teritoriu.
Ce include proiectul? Tinerii înscriși în program vor desfășura activitate de cercetare pe teritoriul ales de ei (satul natal, satul bunicilor etc.) din teritoriul GAL, vor alege una sau mai multe valori locale (de ex. monumente istorice, obiceiuri, mâncăruri tradiționale, elemente din natura locală etc.) care prin opinia lor este / sunt relevante în teritoriu, merită să fie salvate, promovate.
După etapa de cercetare tinerii vor elabora câte o ”fișă a valorii locale” cu prezentarea elementului ales, respectiv un plan de acțiune pentru valorificarea și promovarea valorii locale.
Tinerii care depun fișe de valori locale, vor participa la o întâlnire comună în vederea participării la un workshop de 1 zi, cu tema: structurarea informațiilor în valorificarea patrimoniului local material / imaterial, cunoștințe financiare de bază pentru proiecte / fundraising: atragere și gestionare fonduri pentru propriile proiecte, gestionare și management de proiecte, asistență în proiectele individuale ale tinerilor și facilitarea finalizării proiectelor individuale.
Cele mai reușite proiecte vor fi premiate. Toate proiectele elaborate vor fi expuse publicului cu ocazia evenimentelor organizate de Asociația GAL Someș Transilvan.
Termen de înscriere: 20 septembrie 2024 (inclusiv)
Termen de elaborare a proiectelor individuale: 30 septembrie (inclusiv)
Anunțarea rezultatelor: 4 octombrie
Înmânarea premiilor și a diplomelor, expoziție organizată din toate proiectele primite: 6 octombrie, Bonțida (detalii în curând)
Înscrierea se face prin completarea formularului de înscriere: https://forms.gle/kZUFinPwjdu5XVTt8
Toți elevii înscriși vor fi contactați de către angajații Asociației GAL Someș Transilvan la datele de contact menționate în acest formular.
Pentru mai multe detalii putem fi contactați prin:
e-mail: galsomestransilvan@yahoo.com
telefon: 0729 038 275 (Anna-Mária Szalma)
Proiectul „Sunt tânăr și trăiesc într-un mediu rural valoros!” este finanțat de Consiliul Județean Cluj prin contractul de finanțare nr. 18781 din 29.04.2024. (Finanțări nerambursabile – Tineret)
Newsletter iulie 2024
05.08.2024
Descarcă Newsletter Iulie – varianta pdf – cu linkuri active.
Newsletter mai-iunie 2024
07.07.2024
Newsletter aprilie 2024
07.05.2024
02.10.2023
Derulăm procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Someș Transilvan, care va ghida dezvoltarea comunității noastre în perioada 2023-2027, prin intermediul Programului LEADER. Implicarea comunității locale este esențială! Haideți să lucrăm împreună și să contribuim cu idei și viziuni pentru un viitor mai prosper în zona noastră!
Ce aveți de făcut?
COMPLETAȚI UN CHESTIONAR pentru a ne oferi informații importante despre nevoile comunității locale și despre modul în care doriți să participați la elaborarea și implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală în perioada 2023-2027. Accesați aici CHESTIONARUL și completați-l până cel târziu 10 NOIEMBRIE 2023.
PARTICIPAȚI LA ÎNTÂLNIRILE CU COMUNITATEA, organizate în fiecare comună din teritoriu. Publicăm zilele următoare calendarul acestora.
ÎMPĂRTĂȘIȚI-VĂ‚ IDEILE ȘI INVITAȚI ȘI ALȚI MEMBRI AI COMUNITĂȚII care ar putea fi interesați să participe! Cu cât suntem mai mulți, cu atât putem construi o strategie de dezvoltare locală mai cuprinzătoare și reprezentativă.
Nu ratați ocazia de a vă face auzite vocile și de a contribui la viitorul comunității noastre!
Pentru orice întrebări suplimentare, nu ezitați să ne contactați la galsomestransilvan@yahoo.com sau 0729038275.