Comunicat de presa Bergamo

Printeaza Pagina Printeaza Pagina

Microregiuni față în față

20.02.2024

                                                 COMUNICAT DE PRESÄ‚

GAL-uri din Transilvania la un eveniment internațional la BergamoAgri Travel and Slow Travel Expo (ATEST)

Cinci Grupuri de AcÈ›iune Locală (GAL) din judeÈ›ele Cluj È™i Bihor au întreprins o călătorie de explorare la Bergamo, Italia, pentru a căuta inspiraÈ›ie È™i soluÈ›ii pentru dezvoltarea durabilă a comunităților lor. Această vizită de lucru face parte din proiectul de cooperare “Microregiuni Față în Față”, care își propune să consolideze relaÈ›iile interregionale È™i să promoveze dezvoltarea unitară a teritoriilor implicate.

ÃŽn perioada 15-18 februarie, reprezentanÈ›ii a cinci GAL-uri partenere – GAL SomeÈ™ Transilvan, GAL CriÈ™ul Negru, GAL SomeÈ™-Nadăș, GAL Poarta Apusenilor È™i GAL Câmpia Transilvaniei – au participat la o serie de evenimente È™i întâlniri în Bergamo. Această experiență a fost o oportunitate deosebită pentru schimbul de cunoÈ™tinÈ›e È™i bune practici între GAL-urile din România È™i cele din Italia.

În prima zi a programului, participanții au asistat la deschiderea oficială a unei conferințe despre turism și teritoriu, unde au avut ocazia să asculte prezentări despre provocările actuale și perspectivele de dezvoltare în domeniul turismului rural. De asemenea, au participat la un panel de discuții despre dimensiunile regionale ale turismului rural și rolul său în dezvoltarea teritoriilor.

A doua zi a fost dedicată vizitării unor proiecte de succes, în două orașe montane din districtul Bergamo: Ardesio și Clusone. În cadrul întâlnirilor cu autoritățile locale și reprezentanții GAL-urilor din Bergamo, participanții români au prezentat activitățile și punctele de interes ale GAL-urilor lor și au explorat posibilități de colaborare în domenii comune.

CărhaÈ› Aurel-Emil, preÈ™edintele GAL SomeÈ™ Transilvan, a subliniat importanÈ›a acestui schimb intercultural: “Participarea la evenimentul internaÈ›ional Agri Travel and Slow Travel Expo (ATEST), o expoziÈ›ie internaÈ›ională dedicată turismului rural, a constituit o oportunitate valoroasă de schimb de experință È™i idei cu experÈ›ii altor GAL-uri care implementează proiecte prin axa LEADER. Cooperarea internaÈ›ională contribuie la promovarea dezvoltării rurale È™i la identificarea de soluÈ›ii inovative care să aducă valoare adăugată teritoriilor fiecărui GAL. Dezvoltarea rurală durabilă trebuie privită ca rezultat al dezvoltării durabile a tuturor entităților care își desfășoară activitatea în teritoriu”.

Proiectul „Microregiuni față în față” este implementat în perioada 2023-2025, finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Mai multe informații găsiți pe https://www.facebook.com/microregiunifatainfata/ sau puteți solicita informații suplimentare la adresa de e-mail galsomestransilvan@yahoo.com.