- Gal Somes Transilvan - https://galsomestransilvan.ro -

COOPERARE

Despre proiect

Două Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri), unul situat în partea de nord, celălalt la sudul municipiului Cluj-Napoca, și-au dat mâna pentru a-ți face o invitație în parteneriat. Te îndeamnă să descoperi comunitatea locală din ariilor lor de activitate. Comunitatea aceasta de lângă tine înseamnă oameni cu mici afaceri locale, produse făcute cu dragoste și împrejurimile remarcabile ale acestora.
Grupurile de Acțiune Locală sunt: Gal Someș Transilvan (format din comunele: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbîca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni) și GAL Lider Cluj (format din comunele: Aiton, Băișoara, Ciurila, Feleacu, Iara, Petreștii de Jos, Ploscoș, Tureni și Valea Ierii).

Desfășurat în perioada 2021 – 2023, proiectul a creat cadre suport pentru producătorii locali, organizând ateliere practice pentru aceștia și o serie de evenimente: târguri și zile ale porților deschise. Vezi evenimentele din proiect. [1]

__________________________

Cooperarea este considerată ”parte integrantă a strategiei de dezvoltare locală, nu ca un simplu element suplimentar la acesta din urmă, cooperarea este un mod de a mări orizontul local și de a îmbunătăți strategiile locale”. Cu aceste câteva cuvinte –Ghidul pentru punerea în practica a măsurii de cooperare din cadrul axei Leader a programelor de dezvoltare rurală 2007/ 2013- încadrează logica proiectelor de cooperare care constituie, prin urmare, un adaos semnificativ la strategia de dezvoltare locală, în scopul de a reda exhaustivitatea, expansiunea teritorială, o mai mare capacitate de comparaţie și de schimb de experiențe importante cu alte teritorii GAL. Proiectele de cooperare reprezintă o parte din întregul segment al planului de dezvoltare locală, prin care Gal-urile pot construi o cale de integrare a teritoriului, trasând linii de dezvoltare comună. În cadrul planului de dezvoltare locală a Asociației GAL Someș Transilvan, s-a prevăzut implementarea unui proiect de cooperare la nivel național. Drept urmare acest proiect s-a elaborat în prima parte a anului 2014, contractul de finanțare fiind semnat de responsabilul legal al proiectului Cărhaț Aurel Emil la începutul lunii Septembrie a anului curent.